Synskorrigerende kirurgi

Synskirurgi,Multifokal linse

 

En helt ny type linse til både synskorrektion,alderssyn og i forbindelse med grå stær operation

 

  1. Hvad er ”Gammelmandssyn”?
  2. Grå stær
  3. Videnskabeligt test
  4. Sådan fungerer øjet
  5. Værd at vide inden operationen

For dig der vil se godt både kort og langt uden briller findes et alternativ. Multifokallinse behandling er en mulighed for alle som har ”gammelmandssyn” (presbyopi), grå stær eller som overvejer en laseroperation. Med denne behandling kan man i de fleste tilfælde slippe helt for at bruge briller.

I dag er det muligt at indoperere en såkaldt multifokal linse i øjet, som giver dig godt syn både på kort og lang afstand. En multifokal Linse kan forbedre dit syn så meget, at du kan sige helt farvel til dine briller – også selvom du har brugt dem gennem det meste af dit liv. Operation foregår som en almindelig grå stær operation, der er et af de hyppigste kirurgiske indgreb i verden. Operationen tager som regel kun 15-20 minutter og de fleste kan tage hjem samme dag. I 8 ud af 10 tilfælde kan patienten gøre sig helt uafhængig af briller.

Nedenfor kan du læse om,  hvordan operationen foregår og hvad forskellige ord og begreber betyder. Du finder du også informationer om alderssyn (presbyopi), grå stær  som alternativ til en laseroperation. Husk at to par øjne aldrig er ens, så tal med din øjenlæge om, hvad der er bedst for dig.

Kontakt os for en forundersøgelse

Ved en forundersøgelse vil man kunne konstatere om behandlingen vil give et ordentligt resultat.

BESTIL FORUNDERSØGELSE

Alderssyn og grå stær til at se godt uden briller, og den kan også være et alternativ til en laseroperation. Multifokal linse er i modsætning til en kontaktlinse, der sidder uden på
øjet, en linse som opereres ind i øjet og erstatter den menneskelige linse. Dens særlige egenskab er, at den er multifokal. Multifokal betyder flere fokus, det vil sige den muliggør at man kan stille skarpt både på kort og lang afstand.

Som to par briller
Linsen fungerer som et par læse- og afstandsbriller på samme tid. Man kan sige, at linsen skaber to billeder på øjets nethinde samtidig; et afstandsbillede og et nærbillede. Når øjet ser på kort afstand er billedet skarpt, og når det ser på lang afstand, er det ligeledes skarpt. Hjernen vælger, uden at det bemærkes, selv det skarpe billede. Man oplever  derfor et velfungerende syn på både kort og lang afstand.
Til sammenligning er den linse, som man normalt tilbydes ved en grå stær operation, monofokal (ét fokus). Den kan som regel kun give skarpt syn på enten lang eller kort afstand. Det betyder, at patienten i de fleste tilfælde fortsat har brug for et par læsebriller eller et par afstandsbrille.

Hvad er gammelmandssyn (presbyopi)?
Ved 45-50-årsalderen begynder de fleste at mærke, at det bliver vanskeligere at se på kort afstand. Vi tvinges til at holde avisen eller bogen ud på afstand og armene kommer til at virke som om de er lidt for korte. Det kaldes gammelmandssyn eller presbyopi. Årsagen til gammelmandssyn skal findes i øjets linse, der med tiden bliver mindre fleksibel. Øjets smidighed bliver mindre og linsens tykkelse kan ikke i samme grad som tidligere tilpasse sig forskellig afstand. For en person med normalt syn betyder det, at øjet ikke længere kan fokusere på nært hold, men derimod ser udmærket på lang afstand. For at kompensere for dette bruges læsebriller, og jo ældre man bliver, jo stærkere skal de være. En person, der er lidt nærsynet i udgangspunktet, kan derimod gradvist læse uden briller, selvom linsen er blevet mere usmidig, men har stadig brug for briller for at se på lang afstand. Er man mere nærsynet har man brug for læsebriller eller briller med flere styrker – såkaldte progressive glas eller bifokale briller.
Hvis man foretrækker slet ikke at bruge briller er det muligt at gennemgå en operation hvor man skifter den naturligt ældede linse ud med en kunstig som giver godt syn på både kort og lang afstand.

Grå stær
Før eller senere får næsten alle grå stær eller katarakt, som er den medicinske betegnelse. Operationen mod grå stær er en af verdens meste almindelige kirurgiske indgreb. Alene i Danmark gennemføres mere end 40.000 grå stær-operationer om året.

Grumset linse
At få grå stær betyder, at øjets linse bliver ”grumset”, det vil sige at den ikke er lige så glasklar som tidligere. Linsen kan blive så uigennemsigtig, at lys og synsindtryk ikke længere kan nå frem til nethinden. Som regel kommer grå stær snigende og opleves som gradvist dårligere syn – først og fremmest over afstand.

Hvordan opleves grå stær

Et af de første tegn på grå stær er en tiltagende nærsynethed. Har man tidligere haft briller kan denne ændring opleves sådan, at det bliver uventet lettere at læse uden briller. Kort efter vil man dog opleve en tiltagende uklarhed eller tåge. Ofte bliver man meget følsom for skarpt lys og blændes let. Samtidig forandres ens opfattelse af farver. De bliver mere grå og brune. Det er desuden almindeligt, at det er sværere at se udenfor end indenfor – især på solrige dage. Det kan blive meget svært at køre bil i mørke og når solen står lavt på himlen. I slutfasen kan øjet blive helt blindt.

Slip for brillerne efter operationen
Mere en halvdelen af alle over 65 år har grå stær. Ved 75-årsalderen er 8 ud af 10 ramt. Den operation, som er den eneste måde at slippe af med grå stær på, indebærer, at man skifter den gamle naturlige linse ud med en ny kunstig. Ved en standard operation skal du som patient tage stilling til, om du efter operationen vil se skarpt på nær eller fjern afstand, fordi den linse du får er monofokal. Ved at vælge den multifokale  får du muligheden for at se godt på både kort og lang afstand uden at bruge briller.

Denne behandling kan hjælpe dig, som har fået ”gammelmandssyn” (presbyopi),  grå stær eller som søger et alternativ til laseroperation til at slippe for at bruge briller. Ved denne behandling udskiftes øjets egen linse med en multifokallinse.

Forundersøgelse

For at afgøre, om behandlingen er det rigtige for dig foretages en grundig forundersøgelse af dine øjne hos øjenlægen. Kun de, som kan forventes at opnå et godt resultat af behandlingen, opereres. Forundersøgelsen finder sted ved et almindeligt øjenlægebesøg, hvor du også vil får grundig information om selve behandlingen. Her har du også mulighed for at få svar på de spørgsmål, som du måtte have. 

Operationen

Øjet bedøves med øjendråber og selve operationen tager blot 15-20 minutter. Under indgrebet tages øjets egen linse bort med et særligt instrument. Når linsen er væk sættes en kunstig linse ind i stedet. Indgrebet er næsten smertefrit.

Efter operationen
skal du hvile dig et kort stykke tid, inden du tager hjem. Efter et par dage foretages en kontrol. De første par dage er det almindeligt at beskytte øjenene, især om natten, for at forhindre at du ikke gnider dig i øjet. Du får samtidig øjendråber, som forhindrer infektioner og samtidig hjælper med til at få øjet til at hele hurtigt. De fleste oplever farver meget stærkere allerede dagen efter operationen, men det varierer fra patient til patient, hvor hurtigt øjet heles. De fleste ser

dog så godt allerede dagen efter, at de kan genoptage deres almindelige  gøremål.  Man opererer et øje af gangen, og dagene mellem de to operationer kan opleves lidt besværlige, da øjnene nu har meget forskelligt syn. Som regel opnås optimalt syn på læseafstand hurtigst, mens synet på længere afstand gradvis forbedres,  mens hjernen vænner sig til linsen.

 

Videnskabelig testet
Undersøgelser har vist at 80 procent af patienterne klarer sig helt uden briller og 94 procent er tilfredse med den synskvalitet,gråstær operation giver dem.

For at man kan sælge medicinsk udstyr i USA kræves en godkendelse af FDA (Food & Drug Administration). FDA svarer til Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen  i Danmark. af patienterne helt kunne undvære deres briller. Studierne gennemførtes både  i USA og Europa på grå stær-patienter. Til sammenligning kan kun 10 procent af de, som gennemgår en Det mest brugte linsemateriale i verden .Multifokal linser som vi bruger her i klinikken

er en linse som er fremstillet af et særligt akryl-materiale der fungerer meget fint sammen med øjet of FDA godkendte.
1) FDA Summary of safety and effectivenes data (www.fda.gov/cdrh/pdf4/p040020b.pdf).  Sådan fungerer øjet Næsten 70 procent af kroppens sanseceller findes i øjets nethinde. Synsnerven formidler med sine én million nervetråde mere information til hjernen end noget andet sanse-organ. For at forstå, hvordan øjet fungerer, kan man sammenligne det med et kamera. I kameraet passerer lyset gennem linsen og fokuseres på filmen. I øjet

findes også en linse, som befinder sig bag regnbuehinden; den del i øjet som giver os vores øjenfarve.

Når synsindtryk passerer gennem hornhinden (cornea) fokuserer linsen disse indtryk som lys, farver og former på nethinden, som fungerer som en modtager i øjets bageste del. Nethinden registrerer synsindtrykkene og sender dem videre til hjernen. For at det billede, vi ser, skal være helt skarpt, skal en mængde forhold være i orden. F.eks. kan øjets form være sådan, at lystrålerne ikke brydes på den rigtige måde. Det kan føre til almindelige problemer som lang- og nærsynethed.

Forringet akkomodations-evne
Ved at lade musklerne omkring linsen trække sig sammen og slappe af, kan vi fokusere synet på både kort og lang afstand og alle afstande derimellem.

Denne funktion kaldes akkomodation.  Når vi bliver ældre mister vi noget af vores akkomodationsevne, fordi linsen med alderen bliver stivere og ikke længere kan ændre sin form i det omfang, det er nødvendigt, for at kunne se skarpt over både kort og lang afstand. Det er denne tilstand som kaldes for gammelmandssyn (presbyopi).

Værd at vide inden operationen
Her er lidt nyttig information som relaterer sig til operationen, og du kan naturligvis få endnu mere at vide af din øjenlæge.

Begge øjne bør opereres
Behandlingen fungerer bedst, når at du har fået begge øjne opereret. Man opererer et øje af gangen og tiden mellem den første og den anden operation kan opleves lidt besværlig, fordi der vil være relativ stor forskel på de to øjne. Derfor er det som regel bedst at operere det andet øje så hurtigt som muligt efter det første.

Der findes forskellige typer multifokale linser:
Med f.eks en ReSTOR®-linse kan du læse bedst i en afstand på 35 cm fra øjet,der gør det muligt at se godt på både kort og lang afstand. Hvis du havde ”gammelmandssyn”  før operationen er du blevet vant til at se bedre på langafstand, end da du var yngre.  Mennesker med gammelmandssyn læser gerne med”lange arme”. Efter operationen er  det vigtigt, at du igen holder det, du læser i en afstand på 35 cm fra øjet. Ligesom  du gjorde, da du var ung.

God belysning
Som altid er det bedst at læse eller lave håndarbejde i god belysning, og det er netop ved godt lys at linsen hjælper dine øjne optimalt.

Din evne til at se langt bliver bedre og bedre Læsestyrken som er i linsen, betyder  at synet over længere afstand kan opleves lidt sløret i begyndelsen. Efterhånden som  hjernen vænner sig til de nye linser aftager den oplevelse, og synet over lang afstand  bliver bedre og bedre.

Bilkørsel om natten
Når du ikke længere har grå stær, bliver det meget nemmere at køre bil om natten. Patienter med linser kan af og til se en lys ring omkring

billygterne på modkørende biler og fra andre lyskilder. Det er som regel et mindre  ubehag og det bliver normalt bedre med tiden.

Uskarphed kan forekomme på mellemafstand linsen er lavet, så du kan se skarpt på lang og kort afstand. Det betyder, at du f.eks. kan se TV, køre bil, læse priser, sminke dig, læse en bog og læse et menukort udenbriller. På afstande mellem 60-70 cm kan du se  men ikke nødvendigvis medfuld skarphed. For nogle er det nemmest at tilpasse arbejdet til denafstand, hvor synet er bedst. Andre foretrækker at bruge svage briller  ved f.eks. computeren, hvis den er placeret på lidt længere afstand. Som regel kan man dog arbejde ved en bærbar computer uden problemer. Generelt gælder det, at synet med tiden også på mellemafstand forbedres. Det skyldes en tilvænningsproces i hjernen.

Efter stær
Når den uklare linse er borte efter operationen, kan man ikke få grå stær igen. Det sker dog, at nogle få patienter oplever at synet med tiden atter bliver sløret. Det kan skyldes efterstær som kan ske med alle typer indopererede linser og kaldes for efterstær eller ”PCO”. Efterstær behandles meget enkelt med laser på øjenklinikken i privat regi eller henvises til det offentlige sygehus

Videoer